Καλώς ήρθατε

To Art Novalis έχει αδυναμία σε ότι αφορά τις τέχνες και τον πολιτισμό και αποτελεί... νέα σοδειά

Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Το θέατρο των ΄΄ειδικών της καθημερινότητας΄΄ στο Goethe Institut της Θεσσαλονίκης

Διάλεξη/παρουσίαση-Γιάννα Νικολοπούλου:
Rimini Protokoll - Το θέατρο των «ειδικών της καθημερινότητας»
Τετάρτη, 05.03.2014, ώρα 19.30
Goethe-Institut Thessaloniki, Βασ. Όλγας 66, αίθουσα εκδηλώσεων


Η παρουσίαση θα γίνει στην ελληνική γλώσσα
Είσοδος ελεύθερη

Το Goethe-Institut Thessaloniki και το Τμήμα Θεάτρου του Α.Π.Θ. σας προσκαλούν στη διάλεξη/παρουσίαση της κας Γιάννας Νικολοπούλου με θέμα: Rimini Protokoll - Το θέατρο των «ειδικών της καθημερινότητας»



Το ενδιαφέρον της διεθνούς ακαδημαϊκής κριτικής, του τύπου και του θεατρόφιλου κοινού για το θέατρο των Helgrad Haug, Stefan Kaegi και Daniel Wetzel, που το 2000 ένωσαν τις σκηνοθετικές τους δυνάμεις κι απέκτησαν λίγο αργότερα την επωνυμία Rimini Protokoll, παραμένει μέχρι και σήμερα αμείωτο και πολυποίκιλο.
Ένα από τα πιο πολυσυζητημένα χαρακτηριστικά του καλλιτεχνικού τους στίγματος, που φαίνεται να βρίσκεται στην κορυφή αυτού του ενδιαφέροντος, είναι το γεγονός ότι στις παραστάσεις τους δεν χρησιμοποιούν σχεδόν ποτέ επαγγελματίες ηθοποιούς αλλά σκηνικά ανειδίκευτους ανθρώπους, αποσπασμένους μέσα από την καθημερινότητα, τους λεγόμενους «ειδικούς της καθημερινής ζωής», των οποίων οι βιογραφίες/μαρτυρίες, οι ειδικές γνώσεις και οι απόψεις της δικής τους εμπειρικής πραγματικότητας αποτελούν τον θεμέλιο λίθο της σύλληψης και της υλοποίησης της κάθε παράστασης.
Η παρουσίαση θα επιχειρήσει, συνοδεία οπτικού υλικού, να συστήσει στο κοινό τους Rimini Protokoll, τη δραματουργία τους και να σταθεί λίγο περισσότερο στους «ειδικούς» τους.



Η Γιάννα Νικολοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα και τα τελευταία οκτώ χρόνια ζει στη Θεσσαλονίκη. Είναι επαγγελματίας ηθοποιός, θεατρολόγος και δασκάλα υποκριτικής.
Σπούδασε υποκριτική στη δραματική σχολή του Πέλου Κατσέλη και ξεκίνησε τη σταδιοδρομία της σαν ηθοποιός σε πολλά ιδιωτικά και κρατικά θέατρα.
Έχει στο ενεργητικό της σημαντικούς ρόλους του σύγχρονου και κλασσικού ρεπερτορίου και συμμετοχές στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Είναι κάτοχος πτυχίου του Τμήματος Θεάτρου του Α.Π.Θ., έχοντας εκπονήσει τη διπλωματική της εργασία με θέμα τη δραματουργία των Rimini Protokoll.

 Αυτή τη στιγμή το ενδιαφέρον της στο θέατρο στρέφεται στην έρευνα και εφαρμογή νέων θεατρικών πρακτικών που αποβλέπουν στον συγκερασμό περφόρμανς και εικαστικών.

Περισσότερες πληροφορίες:
Άρης Καλόγηρος, Goethe-Institut Thessaloniki
Τηλ. 2310 889611
aris.kalogiros@thessaloniki.goethe.org