Καλώς ήρθατε

To Art Novalis έχει αδυναμία σε ότι αφορά τις τέχνες και τον πολιτισμό και αποτελεί... νέα σοδειά

Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

«Μια Βαλίτσα Μαύρο χαβιάρι»

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ – ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
12 Απρίλιου τις 7.30μμ


ΕΤΑΙΡΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ, Εθνικής Αμύνης 4, Θεσσαλονίκη

Οι εκδόσεις Αδελφοί Κυριακίδη παρουσιάζουν το βιβλίο της Σοφίας Προκοπίδου με τίτλο «Μια Βαλίτσα Μαύρο χαβιάρι».
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

Άννα Παναγιωταρέα, δημοσιογράφος, καθηγήτρια τμήματος δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, ΑΠΘ,
Σπύρος Κουζινόπουλος, δημοσιογράφος, συγγραφέας,
Χρίστος Τελίδης, δημοσιογράφος ,
Τάσος Κυριακίδης, εκδότης.

Αποσπάσματα από τα διηγήματα θα διαβάζουν η Χριστίνα Σαχινίδου, ηθοποιός, υπεύθυνη θεάτρου Άνετoν του Δήμου Θεσ/νίκης, και ο Τάσος Πανταζής, ηθοποιός του ΚΘΒΕ.

Μικρή παράσταση θα δώσουν
ο δημοφιλής πιανίστας Παναγιώτης Τροχόπουλος,
ο μουσικοσυνθέτης και λυράρης Παντελής Παυλίδης μαζί με την Ειρήνη Κρυθαρίδου (τραγούδι).
Θα παρευρεθούν στην εκδήλωση οι ήρωες των ιστοριών μου ο Αχίλλεας Τσεπίδης και ο Όμηρος Μουστίδης.
Λίγα λόγια για το βιβλίο

Η έκδοση αποτελείται από
συλλογή 18 διηγημάτων με μία κεντρική ηρωίδα την Αντιγόνα που είναι στη θέση της ακροάτριας ή παρατηρήτριας, αλλά και πρωταγωνίστριας στα γεγονότα που συμβαίνουν στην πρώην ΕΣΣΔ –και την Ελλάδα τα τελευταία 30 χρόνια.

Οι τίτλοι των διηγημάτων μιλούν από μόνοι τους: «Ο μικρός Στάλιν», «Ο Αχιλλέας και ο Βοροσίλοβ», «Ο ξάδελφος Βασιλιάς Κωνσταντίνος Β'» , «H γιαγιά Μαρία, o γάτος και o Στάλιν», «Πως ο θείος Κώστας έφτυσε το Λένιν», «Ο Όμηρος και η Μαρία Κάλλας», «Ο Αχιλλέας και το 26ο συνέδριο του ΚΚΣΕ». «Μυστική οργάνωση «Παιδαγωγική Εταιρία», «ΚΚΣΕ και το νεφρό της Αντιγόνας», «Ο «Γάμος» της 25ης Μαρτίου»…

Αλλά και τα υπόλοιπα διηγήματα: «Η γιαγιά – ρατσίστρια», «Η γριά Λεμόνα φεύγει στον Παράδεισο», «Γλυκό από σύκα», «Το θέατρο του Αχιλλέα», «Οι θείοι Σόνια και Κόλια και η γουρούνα τους Κάτκα», «Ο Πατέρας Βάνια», «Η Βάλια, το ποδήλατο της και ο έρωτας του Βάνια», «Μια βαλίτσα μαύρο χαβιάρι», επίσης αναφέρονται στις προσωπικές ιστορίες που διαδραματίζονται στην εποχή μεγάλων ιστορικών αλλαγών.

Οι ήρωες περνούν από πολλές συμπληγάδες και φτάνουν σε ένα και μοναδικό καταφύγιο που έχει μόνιμες αξίες και τους δυναμώνει για να συνεχίζουν τη Ζώη τους. Είναι η αγάπη και αθωότητα, που τους σώζει και τους δίνει ελπίδα και ευτυχία. Όλοι τους είναι πραγματικά ευτυχισμένοι άνθρωποι γιατί μπόρεσαν και επιβίωσαν με όχημα τη απόλυτη πίστη ότι ... η ζωή είναι ωραία ότι και αν μας επιφυλάσσει η μοίρα, γιατί το κάθε τέλος είναι και μια αρχή...

Η Σοφία Προκοπίδου είναι δημοσιογράφος.

Στην Ελλάδα ζει από το 1990. Είναι φιλόλογος της ρωσικής φιλολογίας και εργάστηκε πολλά χρόνια στη Μέση εκπαίδευση ως καθηγήτρια στο Σότσι της Ρωσίας

Εργάστηκε στην ΕΡΤ3. Τα τελευταία 16 χρόνια εργάζεται στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.

Έχει γράψει στην ελληνική γλώσσα δυο θεατρικά έργα «Η χώρα των μανταρινιών» και «Η Ρόζα και η ‘Αντα» Όλα τα έργα της είναι ανθρωποκεντρικά με φόντο τα πραγματικά ιστορικά γεγονότα.

«Μια βαλίτσα μαύρο χαβιάρι» είναι το πρώτο της λογοτεχνικό βιβλίο.