Καλώς ήρθατε

To Art Novalis έχει αδυναμία σε ότι αφορά τις τέχνες και τον πολιτισμό και αποτελεί... νέα σοδειά

Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΟΓΡΑΦΙΑΣ του Γιάννη Κεσσόπουλου

Του Γιάννη Θ. Κεσσόπουλου ΣΤΟ GARÇON BRASSERIE
 

 
 

 
GarÇon Brasserie

Λ. Νίκης & Αγίας Σοφίας 2

Τηλ: 2310.253033


Αν δε βγεις έξω, δεν μπορείς να εκτιμήσεις τον τόπο σου, μου θύμισε αυτό το καλοκαίρι η φραγκοσυριανή από την Άνω Σύρο, το χωριό του Μάρκου Βαμβακάρη. Η φραγκοσυριανή που λογάριαζε την Ερμούπολη χωριό μέχρι που ταξίδεψε και συνειδητοποίησε το μεγαλείο της, τον πλούτο της, τον κοσμοπολιτισμό της.

«Στη ζωή μου, οι πιο μεγάλοι ευεργέτες μου υπήρξαν τα ταξίδια και τα όνειρα» έγραφε το Α4 στην πλάτη ενός δημοσίου υπαλλήλου, κολλημένο στην παλιά ξύλινη ντουλάπα στο γραφείο πρωτοκόλλου. Αντίσταση στην παραίτηση, μου ψιθύρισε.
 

«Κράτησα τη ζωή μου ταξιδεύοντας», δανεικό από Σεφέρη, γιατί ταξίδια και συναισθήματα ίσον ζωή. Ταξίδια, έρωτες, φιλίες, δεσμοί. Ό,τι μας καθορίζει.

Παρίσι, Ρώμη, Βερολίνο, Κωνσταντινούπολη, Βιέννη, Λονδίνο, Φλωρεντία. Άνθρωποι, συνήθειες, χρώματα, πολιτισμοί. Κτίρια, χώροι, φως, σημεία, ματιές ακαριαίες. «Κάδρα» της στιγμής, σημεία αναφοράς και αναμνήσεων. Εικόνες που προκάλεσαν και πάντα προκαλούν σκέψεις, συναισθήματα, συνειρμούς, συγκρίσεις και απορίες. Με την αρμονία να ‘ναι η λεπτή αισθητική κλωστή που συνέχει όλα αυτά.
 
Η έκθεση στον πλέον κατάλληλο χώρο στο Garcon Brasserie. Ένα αγαπημένο καφέ, χώρο κοινωνικών συνευρέσεων, με αναφορές σε γαλλικά, ιταλικά και βιεννέζικα καφέ, μια γωνιά με αέρα ευρωπαϊκό στη Θεσσαλονίκη.

Περιλαμβάνει μια σειρά φωτογραφιών από προσωπικά και επαγγελματικά ταξίδια μου σε ευρωπαϊκές πόλεις, στη διάρκεια της περασμένης δεκαετίας. Η φωτογραφία «παρεμπιπτόντως». Αλλά πάντα παρούσα.

Αντί για λεζάντες, λίγες λέξεις καλών φίλων για το θέμα της κάθε εικόνας.

Γιάννης Θ. Κεσσόπουλος, Θεσσαλονίκη, 20.1.2013

 
*Ο τίτλος της έκθεσης είναι δάνειο από στίχο του Γιώργου Σεφέρη [Επιφάνια, 1937]

 ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Γιάννης Θ. Κεσσόπουλος είναι ερασιτέχνης φωτογράφος. Επαγγελματίας δημοσιογράφος και δικηγόρος. Γεννήθηκε στις Σέρρες, το 1970. Σπούδασε νομικά στο ΑΠΘ. Ασχολήθηκε με το πολιτιστικό και με το πολιτικό ρεπορτάζ. Από το 1998 έχει εργαστεί ή συνεργαστεί με εφημερίδες (Εξώστης, Μακεδονία, Θεσσαλονίκη, Κεντρί, Karfitsa, Πρώτο Θέμα, Έθνος κ.ά.), με περιοδικά (Highlights, Εικόνες κ.ά.), γραφεία Τύπου (Νομαρχία Θεσσαλονίκης, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κ.ά.).
 
Έχει κάνει ραδιόφωνο και τηλεόραση. Έχει διατελέσει μέλος της διευθυντικής ομάδας στην εφημερίδα «Μακεδονία», διευθυντής της free press εφημερίδας «Karfitsa». Έχει δημοσιεύσει κείμενα σε περιοδικά όπως Εντευκτήριο, Θεσσαλονικέων Πόλις, Παράλλαξη κ.ά. Σήμερα γράφει στο www.thinkfree.gr

 
ΧΟΡΗΓΟΙ

Inglot Cosmetics (Καρ. Ντηλ 11)

Auteco KTEO (Αγ. Αναστασίας 13 - δίπλα στο Mediterranean Cosmos και στο Magic Park)

 
ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ