Καλώς ήρθατε

To Art Novalis έχει αδυναμία σε ότι αφορά τις τέχνες και τον πολιτισμό και αποτελεί... νέα σοδειά

Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Έκθεση ζωγραφικής:Οι ζωγράφοι των Βαλκανικών Πολέμων΄΄ στο Κιλκίς

Στο πλαίσιο των δράσεων εορτασμού που λαμβάνουν χώρα φέτος με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης του Κιλκίς, ο Δήμος Κιλκίς και η 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία “ΠΟΝΤΟΣ”, με την υποστήριξη της Μακεδονικής Καλλιτεχνικής Εταιρείας “ΤΕΧΝΗ” Κιλκίς έχουν την ιδιαίτερη τιμή να φιλοξενούν στον 2ο όροφο της Λέσχης Αξιωματικών Φρουράς Κιλκίς την έκθεση

“Οι ζωγράφοι των Βαλκανικών Πολέμων 1912-13”.

 Η σημαντική αυτή έκθεση ζωγραφικής που έχει ως στόχο να λειτουργήσει ως μάθημα ιστορικής μνήμης για τις νεότερες γενιές, ανοίγει τις πόρτες της στο κοινό από σήμερα Παρασκευή 5 Απριλίου 2013 και θα διαρκέσει έως και την Τρίτη 30 Απριλίου 2013.

 Η τελετή εγκαινίων θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 10 Απριλίου 2013, στις 19:30, παρουσία φορέων, τοπικών και στρατιωτικών αρχών, αλλά και πολιτών.

Η έκθεση περιλαμβάνει 100 δημιουργίες ιδιαίτερης ιστορικής αξίας και σπουδαιότητας από Συλλογές Στρατιωτικών Μουσείων (Θεσσαλονίκης, ΑΘηνών, Λαχανά) και ιδιωτικές συλλογές, καθώς και έργα της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών. 



Μεταξύ των έργων που θα εκτεθούν συγκαταλέγονται πίνακες ζωγραφικής καλλιτεχνών που είχαν ενεργό συμμετοχή στους Βαλκανικούς Πολέμους, όπως της πολεμικής ανταποκρίτριας και σκιτσογράφου Θάλειας Φλωρά Καραβία, του Κενάν Μεσσαρέ, γιου του στρατηγού Χασάν Ταχσίν Πασά που παρέδωσε τη Θεσσαλονίκη στον ελληνικό στρατό το 1912, του έφεδρου αξιωματικού Λυκούργου Κογεβίνα, του οπλίτη Γιώργου Στρατηγού, καθώς και των Γιώργου Ροϊλού και Περικλή Λύτρα.

Η Έκθεση είναι ανοικτή καθημερινά (Δευτέρα με Κυριακή και αργίες), από τις 09:00 έως τις 13:00 για τα σχολεία και τα απογεύματα από 18:00-21:00 για το κοινό, στον 2ο όροφο της ΛΑΦ Κιλκίς. Η είσοδος για όλους είναι ελεύθερη. Σε ό,τι αφορά τα σχολεία, η επίσκεψη στην έκθεση περιλαμβάνει ξενάγηση, καθώς και προβολή οπτικοακουστικού υλικού που αφορά στην απελευθέρωση των περιοχών της Κεντρικής Μακεδονίας.