Καλώς ήρθατε

To Art Novalis έχει αδυναμία σε ότι αφορά τις τέχνες και τον πολιτισμό και αποτελεί... νέα σοδειά

Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

MEA CULPA-ΔΙΠΛΗ ΕΚΔΟΣΗ ΕΝΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΗΧΗΤΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ



Το έργο του Κωνσταντίνου Ρόδη είναι βασισμένο σε πραγματική ιστορία και διαπραγματεύεται την καθημερινότητα μιας οικογένειας που αποκτά και μεγαλώνει ένα παιδί με νοητική υστέρηση, την δεκαετία του ΄60.

Μία πρωτοποριακή για τα δεδομένα της Ελλάδας παρουσίαση διπλής έκδοσης δραματοποιημένου ηχητικού (audio book )και έντυπου βιβλίου έγινε στο κτίριο Μ2 του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Οι εκδόσεις ΑΠΑΡΣΙΣ και οι ηχητικές εκδόσεις «STUDIO AMID» παρουσίασαν  το  MEA CULPA, που αναμένεται να κάνει Πανελλήνια Πρεμιέρα και ως θεατρική παράσταση μέσα στο τελευταίο τρίμηνο του 2013 στο Μέγαρο Θεσσαλονίκης.

H παρουσίαση ξεκίνησε με ζωντανή δραματοποίηση  του έργου , επί σκηνής, από τους ηθοποιούς που συμμετείχαν στις ηχογραφήσεις του ηχητικού βιβλίου αλλά και της θεατρικής παράστασης που θα ακολουθήσει.

Η σκηνοθεσία  ήταν του ιδίου του συγγραφέα Κωνσταντίνου Ρόδη και του Ιωάννη Κυφωνίδη. Ακούστηκε η πρωτότυπη μουσική που δημιουργήθηκε από τον μουσικοσυνθέτη Μιχάλη Αβραμίδη, ειδικά για το Mea Culpa.

Οι πληροφορίες παρουσιάστηκαν σε ηχητική και οπτικοακουστική μορφή για να επιτρέψουν την πρόσβαση και σε πολίτες με διαφορετική αισθητηριακή αντίληψη.

Στη σκηνή εμφανίστηκαν οι δύο σκηνοθέτες και ηθοποιοί μαζί με την Έλενα Αγγελοπούλου, ενώ ακούστηκαν οι φωνές της ηθοποιού Λουκίας Φραντζίκου, και ως guest των Μιχάλη Αβραμίδη και της δημοσιογράφου Νατάσας Μποζίνη που παρουσίασε την εκδήλωση και είναι υπεύθυνη για τον σχεδιασμό του Audio book με βάση τα πρότυπα της διεθνούς πλατφόρμας  «Design for all» (Σχεδιάζοντας για όλους) που υποστηρίζει την προσβασιμότητα από το σύνολο των πολιτών, χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς.

Τα φώτα και τον ήχο επιμελήθηκε ο Παναγιώτης Κουντουράς, ενώ την ενδυματολογική και σκηνική επιμέλεια υπέγραψε η Ιφιγένεια Κυφωνίδου.

 Το δεύτερο μέρος της παρουσίασης επικεντρώθηκε στις ομιλίες των προσκεκλημένων και των συντελεστών της έκδοσης και της δραματοποίησης.
 
Ο διευθυντής των εκδόσεων ΑΠΑΡΣΙΣ 
 Γιώργος Ευσταθίου τόνισε την προσπάθεια του εκδοτικού οίκου να δώσει νέα πνοή στα θεατρικά κείμενα και βιβλία , παρά τους χαλεπούς καιρούς, αλλά και στη συνεργασία του, για το Mea Culpa,  με τις πρωτοποριακή εταιρεία στις   ηχητικές εκδόσεις:  Studio Amid που δημιουργεί με καλλιτεχνική ματιά, ηχητικά βιβλία και αναβιώνει τις μνήμες μας από το θέατρο στο ραδιόφωνο



Ο εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Γονέων και Κηδεμόνων ΑΜΕΑ και πρόεδρος του Συλλόγου Συνδρόμου Down Ελλάδας, Θεοδόσης Γεωργιάδης μίλησε από καρδιάς και εξέφρασε τη συγκίνησή του για τις αλήθειες του κειμένου.

Έδωσε έμφαση στον αγώνα που δίνουν καθημερινά οι γονείς των παιδιών με αναπηρία: νοητική, αισθητηριακή ή κινητική και τόνισε την υπερηφάνεια, τη δύναμη και τις δυνατότητες  που μπορεί να αναπτύξει  το κάθε παιδί ξεχωριστά, αν του δοθεί η ευκαιρία, στην Ελλάδα του 2013

Από την πλευρά της η Dr Μαριάννα Βιλδιρίδη-Χατζητόλιου, Πρόεδρος του Εθνολογικού και Λαογραφικού Μουσείου Μακεδονίας και Θράκης και ιδρυτής του οργανισμού «Σύγχρονη Μοντεσσοριανή Εκπαίδευση» , επισήμανε την ανάγκη να «ανοίξει» η πολιτεία και να εκπαιδευτεί η κοινωνία , ώστε να γίνουν γενναίες αλλαγές στον τρόπο εκπαίδευσης και κοινωνικοποίησης των παιδιών με αναπηρία, καθώς είναι διαπιστωμένα τα ευεργετικά τους  αποτελέσματα. 


Ανέφερε συγκεκριμένες πρακτικές που εφαρμόζονται στο εξωτερικό και σύστησε τη σημασία της προσχολικής εκπαίδευσης στην αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού από άγνοια, φόβο και προκατάληψη.
 
Κλείνοντας την εκδήλωση η δημοσιογράφος και συντονίστρια της βραδιάς  Νατάσα Μποζίνη έδωσε πληροφορίες για τον τρόπο που η λογοτεχνία, η ενημέρωση, η εκπαίδευση και οι δημόσιες εκδηλώσεις, μπορούν να γίνουν προσβάσιμες σε όλους τους πολίτες, με τη βοήθεια της τεχνολογίας αλλά και της επιμόρφωσης των διοργανωτών.


Μεταξύ των παριστάμενων ήταν ο Αντιπρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας και πρόεδρος του  Συνδέσμου Εκδοτών Β.Ελλάδας   Μπάμπης Μπαρμπουνάκης, ο συγγραφέας και ιστορικός Απόστολος Παπαγιαννόπουλος.  
 Οι συγγραφείς και δημοσιογράφοι Πέτρος Αργυρίου και Περικλής Στέλλας η αρχιτέκτων Ντίνα Κακλέα, ο μουσικός και ερμηνευτής Νίκος Δημητριάδης, η σολίστ της ΚΟΘ Ευτυχία Ταλακούδη, ο δημοσιογράφος Χρήστος Δόκαλης, ο επιχειρηματίας Γιώργος Βιλδιρίδης, ο δεκαθλητής Παύλος Κουρομιχαλάκης και πολλοί βιβλιόφιλοι της Θεσσαλονίκης που ενδιαφέρονται για κάθε νέο και πρωτοποριακό. 
 
Η εκδήλωση μεταδόθηκε ζωντανά μέσω διαδικτύου με δυνατότητα παρέμβασης των συνδεδεμένων σε πραγματικό χρόνο και με την τεχνική live streaming από το live secret gigs.
 Μπορείτε να την παρακολουθήσετε on demand στο link: http://livesecretgigs.com/meaculpa/
Κοντά μας βρέθηκαν όλο το βράδυ οι συντελεστές της εκπομπής '' Έκτη Αίσθηση ΄΄ τους οποίους και ευχαριστούμε.

Την διπλή έκδοση Ηχητικού και έντυπου βιβλίου μπορείτε να την προμηθευτείτε από το site www.studioamid.gr  από όπου μπορείτε να κατεβάσετε και το δραματοποιημένο ηχητικό βιβλίο, στον υπολογιστή σας.


Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε τη σελίδα του Audiobook    Mea Culpa στο Facebook  και το Blog:  http://audiobookmeaculpa.blogspot.gr/


Υπεύθυνη επικοινωνίας

Ιωάννα Καραθανάση