Καλώς ήρθατε

To Art Novalis έχει αδυναμία σε ότι αφορά τις τέχνες και τον πολιτισμό και αποτελεί... νέα σοδειά

Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΒΙΒΛΙΑ


(Αναδημοσίευση από News Room «Κέρδος» με πληροφόρηση από το ΑΠΕ - ΑΜΠΤο Ίδρυμα Ευγενίδου, φιλοδοξώντας να αποτελέσει πρότυπο προσβασιμότητας για επισκέπτες με αναπηρία (ΑμεΑ) στη χώρα μας, προμηθεύθηκε εξοπλισμό εξειδικευμένης τεχνολογίας και ήδη προχώρησε στην εγκατάσταση δύο σχετικών σταθμών εργασίας στον χώρο της βιβλιοθήκης του.


Οι σταθμοί αυτοί επιτρέπουν σε άτομα με περιορισμένη όραση ή περιορισμένη κινητικότητα (κυρίως στα άνω άκρα ή τετραπληγία), καθώς και στα άτομα με εντυποαναπηρία (π.χ. δυσλεξία), να έχουν πρόσβαση στις συλλογές της Βιβλιοθήκης και στο Διαδίκτυο. Το προσωπικό της Βιβλιοθήκης παρακολούθησε ειδικό σεμινάριο για τη χρήση αυτών των σταθμών, σε συνεργασία με τον καθηγητή του τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Αθηνών Γεώργιο Κουρουπέτρογλου.

Το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου (ώρες 12.00-4.00 μ.μ.), το Ίδρυμα Ευγενίδου οργανώνει στη Βιβλιοθήκη του μια πρώτη παρουσίαση αυτών των σταθμών εργασίας για ΑμεΑ.

Παράλληλα, για τη γνωριμία του κοινού με τις νέες υπηρεσίες που προσφέρονται στα ΑμεΑ, αλλά και για τη γενικότερη εξοικείωση με την κατάσταση που βιώνουν τα άτομα με αναπηρία, θα λειτουργήσει μία πρωτότυπη «Ανθρώπινη Βιβλιοθήκη». Οι επισκέπτες, μαζί με τα συνήθη βιβλία, θα μπορούν να δανειστούν και «ανθρώπινα βιβλία».

Ο κατάλογος της «Ανθρώπινης Βιβλιοθήκης» θα αποτελείται από ανθρώπους με αναπηρία που θα επιτελούν τη λειτουργία ενός βιβλίου. Κατά τη διάρκεια της «ανάγνωσης», οι αναγνώστες θα μπορούν να θέσουν ερωτήματα, ώστε να αποκομίσουν τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με την αναπηρία. Σκοπός της ανάγνωσης αυτών των «ζωντανών βιβλίων» είναι η καλύτερη κατανόηση της αναπηρίας και η άρση των πιθανών στερεοτύπων και των προκαταλήψεων. Κάθε «ανάγνωση» θα διαρκεί 30 λεπτά.

Για περισσότερες πληροφορίες, στα τηλέφωνα της βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Ευγενίδου: 210 9469631 - 632 (Δευτέρα έως Παρασκευή 08:30-20:00, Σάββατο 08:30-15:30).